Yoga

Eenheid en evenwicht

Yoga betekent eenheid en beoogt een evenwicht binnen alle lagen van de mens: fysisch, mentaal en spiritueel. Vaak begint men met yoga door fysieke klachten of stress. Maar na een tijd merkt men dat yoga een levenswijze is, waarin men bewuster wordt van zichzelf en de wereld rondom zich.

Yoga werd voor het eerst beschreven in de yogasutra’s van Patanjali (500 vc) Hij omschrijft yoga als ‘Het beheersen van de schommelingen van de geest’  en geeft een achtvoudig pad om tot je innerlijke zelf te komen en de gedachtepatronen te leren beheersen.

Iyengar Yoga

Iyengar Yoga is vernoemd naar zijn grondlegger BKS Iyengar. Het is een actieve en dynamische yogastijl.  Kenmerken van deze vorm van yoga zijn:

  • Belangrijk om correcte in de houdingen te komen door precieze instructies.
  • Door aandacht voor detail en precisie ligt het tempo eerder traag, maar de les is wel energetisch. 
  • Gebruik maken van hulpmiddelen: blokken, dekens, stoelen, bolsters… Deze kunnen ondersteunen om correct in de houding te gaan of de houding net intensifiëren. 
  • Door het trage tempo en precisie is deze vorm van yoga geschikt als fysieke therapie bij medische problemen.
  • De lessen zijn afwisselend van actieve staande houdingen tot herstellende liggende houdingen.
  • Grondige opleiding: je kan pas een certificaat als docent halen na 6 jaar intensieve studie bij een mentor.

BKS IYENGAR

Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar is een van de meest vooraanstaande yogaleraren ter wereld en werd in 2004 door Time Magazine opgenomen in de lijst van “100 meest invloedrijkste mensen ter wereld”.  

Hij heeft baanbrekend werk verricht op gebied van yoga. Zijn boek ‘Light on Yoga’ is vaak betiteld als de ‘yogabijbel’ en is in meer dan 20 talen vertaald. Hij heeft de klassieke yogahoudingen toegankelijk gemaakt voor westerlingen, die precies willen begrijpen wat er in een houding gebeurt.  

Voor België was hij “de man die Koningin Elisabeth op 80 jaar op haar hoofd zette”.

B.K.S. Iyengar overleed in 2014 op 95 jarige leeftijd. Zijn dochter Geeta overleed in 2018. Zij bracht vernieuwing op het gebied van yoga voor vrouwen. Zijn zoon Prashant en kleindochter Abhijata leiden nu het Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute (RIMYI) in Puna, India.

Meer informatie

Het instituut in Pune:  https://rimyi.org/
De Belgische Vereniging van: www.iyengaryoga.be/

Starten met yoga?

Wil je meer leren over yoga of meteen starten met een eerste les? 

Schrijf je dan vrijblijvend in!

Starten met yoga?

Wil je meer leren over yoga of meteen starten met een eerste les? 

Schrijf je dan vrijblijvend in!

Scroll to Top